Voor tweede maal vestigt zich een wolf in Drenthe

Wolf in Drenthe

Uit de kwartaal rapportage van BIJ12 blijkt dat er sinds 24 april een vrouwelijke wolf zich ophoudt  in zuid-west Drenthe. Na een  verblijf van een half jaar spreken ze van een gevestigde wolf. Bijzonder is dat er in die regio ook al enkele maanden een mannetje verblijft. De vraag is of deze twee een paar gaan vormen. De kans daarop lijkt reëel te zijn, omdat ze op een wildcamera zeer waarschijnlijk gezamenlijk zijn gezien.  Dat wordt in 2022 in zuid-west Drenthe een spannend voorjaar. Na de vestiging van enkele jaren terug in midden Drenthe gaat het nu om een tweede vestiging in Drenthe.

Wolf in Drenthe


Wolvin vestigt zich in Drenthe, mogelijk ook paarvorming

15 december 2021

Tussenrapportage BIJ12 over wolf augustus – oktober 2021

In de provincie Drenthe heeft zich de afgelopen maanden een wolvin gevestigd. Het gaat om wolvin GW2090f. Mogelijk vormt zij een paar met wolf GW2397m die hier ook meerdere keren is waargenomen. Dit staat in de rapportage die BIJ12 vandaag uitbracht over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode 1 augustus – 31 oktober 2021.

 

Omdat vrouwelijke wolf GW2090f nu zes maanden in de regio actief is geweest, betekent dat er volgens het Interprovinciaal Wolvenplan sprake is van een territoriale vestiging in zw Drenthe. Behalve een mannelijke  wolf is in de afgelopen maanden ook de al eerder vastgestelde vrouwelijke wolf GW2090f aangetroffen in de regio van Zuidwest-Drenthe. Deze wolf is voor het eerst op 24 april 2021 in Drenthe vastgesteld. Omdat de wolf nu zes maanden in de regio actief is geweest, betekent dat er volgens het Interprovinciaal Wolvenplan sprake is van een territoriale vestiging. Waar in de regio het dier zich specifiek heeft gevestigd wordt nog onderzocht Aanvullend op het bovenstaande kan aangegeven worden dat in november er ook twee wolven gezamenlijk op camerabeeld zijn vastgelegd in de regio Zuidwest-Drenthe. Het is aannemelijk dat het hier gaat om de wolven die hier actief zijn (GW2090f en GW2397m). In de komende maanden zal moeten blijken of er sprake is van paarvorming.