Waarnemingen in Nederland

Beuningen-Wolf
Actuele stand 2019

In de zomer van 2019 zijn er op de Veluwe jonge wolven geboren, nog geen vijf jaar nadat de eerste wolf in Drenthe werd gezien. Bijzonder is dat dit wolvenpaar na vestiging geen schapen meer hebben aangevallen. Voor de Veluwe is nu een Gebiedsproces opgestart onder onafhankelijk voorzitterschap van de heer Van Geel. Zij zijn nu bezig met het beschrijven van het gebiedsplan, waarin onder meer aandacht voor de maatregelen die nodig zijn om de schapen en geiten te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Preventie staat nu centraal. In 2018 zijn er een groot aantal ( 165) schapen door wolven aangevallen, in 2019 ligt dat aantal voorlopig een stuk lager.

2016 - Beuningen (Overijssel)

Zaterdagmorgen 3 september hebben inwoners van Beuningen een wolf gezien in de omgeving van het Beuninger Achterveld. Het dier liep over een pas gemaaid grasland in het natuurgebied vlak bij de Duitse grens.

DNA-onderzoek van de Wageningen University toont aan dat het dier, dat gezien is in Beuningen, daadwerkelijk een wolf is. Dit is de tweede wolf die in korte tijd, na een afwezigheid van ruim honderd jaar, Nederland aandoet.

2015 - Noord-Sleen (Drenthe)

Op 7 maart wordt er een wolf in Drentse Noord-Sleen waargenomen. img-20150307-wa0001De wolf trekt twee dagen door Drenthe en twee dagen door Groningen. Op de vijfde dag wordt hij waargenomen in Duitsland, vlakbij Bunde.

De wolf wordt op meerdere plaatsen waargenomen en vastgelegd op camera. Zo heeft men de route van de wolf kunnen bepalen. Hij heeft ongeveer 150 tot 180 kilometer over Nederlandse bodem gelopen.

DNA-onderzoek heeft inmiddels bevestigd dat het gaat om een echte wilde wolf. Het gaat om een jonge mannelijke wolf van nog geen jaar oud uit een roedel vlakbij Munster op de Lüneburgerheide.

Officieel is dit de eerste erkende wolf in Nederland.

2014 - Ootmarsum (Twente)

Begin juni 2014 is nabij het Twentse Ootmarsum sprake van meerdere waarnemingen door verschillende mensen die beweren een wolf te hebben gezien. Hier is echter geen beeldmateriaal van. Er zijn nog wel sporen gevonden die met redelijke zekerheid afkomstig zijn van een wolf. Het is echter nooit met honderd procent zekerheid vastgesteld dat deze sporen van een wolf afkomstig zijn geweest.

2013 – Luttelgeest/ Marknesse (Flevoland)Luttelgeest wolf

Op donderdag ochtend 4 juli 2013 wordt er een dode wolf aangetroffen aan de polderweg nabij Luttelgeest. Het dier heeft duidelijke kenmerken van een Europese wolf. Het nieuws slaat in als een bom. Dagenlang wordt er aandacht geschonken aan de wolf in het nieuws, totdat blijkt dat de wolf er niet van nature is gekomen, maar via een kofferbak.

Naturalis onderzocht de wolf en concludeerde dat de wolf vermoedelijk uit een Oost-Europese roedel afkomstig is.

2011 - Duiven (Gelderland)

Eind augustus 2011 wordt er een foto van een vermoedelijke wolf gemaakt langs de snelweg. Helaas is het beeldmateriaal te vaag om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het om een wolf ging.

duiven wolf

Waarnemingen

Wolven in Nederland

Symposium januari 1999

Het eerste symposium met aandacht voor de wolf vond in januari 1999 plaats in Garderen. Als onderdeel van het thema ‘op weg naar meer natuurlijkheid op de Veluwe’ werd ook aandacht geschonken aan de wolf. Met name de inleiding van Dick Dekker, die al tientallen jaren onderzoek doet naar wolven in Canada, maakte indruk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA