15 Jahre Wölfe in Deutschland

Inmiddels verblijft de wolf al langer dan 15 jaar in Duitsland. De eerste jongen werden in 2000 geboren. In de meeste deelstaten komt de wolf nu als roedel voor, dus met jongen. In Niedersachsen groeide de populatie sinds 2012 uit naar 9 roedels en werden er in 2016 meer dan 40 jonge wolven geboren. De NABU bundelt kennis en ervaringen op een goede manier en geeft regelmatig brochures uit. Lees hier meer over 15 Jahre Wölfe in Deutschland.

Ze komen uit het oosten

Sinds 1991 is de wolf Europees een beschermde diersoort. In de periode daarvoor kwamen vanuit Polen regelmatig zwervers over de Oost-Duitse grens, maar de dieren werden toen nogal eens afgeschoten. Door de beschermde status kwam daarin verandering. In 1998 werd in Lausitz het eerste paar wolven ontdekt. In 2000 zijn in dit gebied de eerste vier Duitse jonge wolven geboren. Inmiddels leven er in Lausitz zo’n 10 tot 12 roedels en zijn er vele jonge wolven geboren.

In 2012 zijn de eerste jonge wolven geboren op de Lüneburger Heide, hemelsbreed ongeveer 200 kilometer van de Nederlandse grens vandaan. De laatste jaren wordt er regelmatig melding gemaakt van wolven nabij het Duitse Meppen, net over de Nederlands-Duitse grens. Inmiddels leven er in Duitsland 25 roedels wolven.

De eerste drie wolven roedels in Niedersachsen:

Terretoria in Duitsland 20141. Rudel Munster
Auf den Truppenübungsplätzen Munster-Nord und Munster-Süd konnten im Jahr 2011 die ersten Nachweise einer residenten Wolfsfähe erbracht werden. Im Jahr 2012 wurde auch ein Rüde im Territorium nachgewiesen.

Fähe (Nochtener Rudel (Sachsen))X Rüde (Seenlandrudel (Sachsen))

2012: drei Welpen
2013: sieben Welpen
2014: sechs Welpen

2. Rudel Bergen
Auf dem Truppenübungsplatz Bergen konnte im Jahr 2012 ein territoriales Wolfspaar nachgewiesen werden.

Geschwisterpaar (Altengrabower Rudel (Sachsen-Anhalt))

2013: vier Welpen
2014: fünf Welpen

3. Rudel Gartow
Erste Hinweise auf Wolfsvorkommen gab es im Raum Gartow schon seit mehreren Jahren. Erst im Herbst 2011 gelang allerdings ein erstes Nachweisfoto in der Region von einem Wolf. Im Frühjahr 2013 konnte schließlich ein territoriales Wolfspaar in der Region bestätigt werden.

Fähe (Herkunft bislang unbekannt)X Rüde (Daubaner Rudel (Sachsen))

2013: sechs Welpen
2014: sieben Welpen

Wolven in Uelzen

Er zijn de afgelopen tijd regelmatig berichten geweest over de locatie van de wolven nabij Uelsen, waar ook een interessant filmpje van is. De titel van het filmpje op YouTube geeft aan dat deze roedel nabij Uelsen, op twintig kilometer van de Nederlandse grens, leeft. Dit klopt echter niet. Deze wolfroedel leeft namelijk bij Uelzen, aan de oostkant van de Lüneburger Heide, ten oosten van Munster. Hiermee leeft de roedel op zo’n 250 kilometer van de Nederlandse grens vandaan. Een afstand die overigens door de ‘verstoten’ jongen te overbruggen is.

 

 

 

Actueel wolvenoverzicht

Wolven in duitsland 2018

Niedersachsen 2014

Waarnemingen 2014 in Niedersachsen, een deel van Duitsland dat aan Nederland grenst.

Niedersachsen