Wolven zijn sociale dieren

 

Wolven leven in een roedel. Een roedel bestaat meestal uit een volwassen mannetje (reu), een volwassen vrouwtje (teef) en nakomelingen van hooguit twee jaar oud.

Met een leeftijd van één tot twee jaar verlaten de jongen de roedel en gaan op zoek naar een eigen territorium en een partner. De afstanden die de jonge wolven kunnen afleggen kunnen oplopen tot zo'n 900 kilometer.

Hoe zien wolven er uit?drentse wolf

De wolven in onze regio van Europa zijn grauw grijs van kleur. In tegenstelling tot de wolven in Zuid-Europa. Daar zijn ze donkerder van kleur.

De Noord-Europese wolven wegen zo'n 30 tot 60 kilo en hebben een schofthoogte van 90 centimeter hoog. Een grootte die te vergelijken is met een volwassen herdershond.

Voedsel

Wolven jagen vooral op reeën, herten, gemzen, steenbokken en wilde zwijnen. Gemiddeld heeft een wolf, per dag, 3 tot 5 kilo voedsel nodig. Ze moeten dus eens in de paar dagen eten, hierdoor kan je het hele jaar door kadavers vinden in het territorium van een wolf. Ze laten ingewanden zoals de maag en de darmen vaak liggen, dit is voor andere aaseters.

Wolven en schapen

In natuurlijk gebieden bestaat het menu voor 90% uit reeën, edelherten en ander wild. Als deze wilde dieren niet voldoende aanwezig zijn lusten wolven ook wel een schaap op een geit.

Dit betekend dat de houders van deze prooidieren zich moeten beschermen tegen de wolf, door ze bijvoorbeeld achter schrikdraad te houden. Ook worden er kuddewaakhonden ingezet, daar zijn in Duitsland goede ervaringen mee opgedaan en dit wordt ook langzaam in Nederland overgenomen.

Top predator en het ecosysteem

Wolven vervullen als top predator (roofdier) een belangrijke rol in het ecosysteem. Dit blijkt onder andere uit onderzoeken in het Yellowstone National Park in Amerika en in het National Park Jaspers in Canada.

Doordat wolven vooral zwakke dieren bejagen, worden er naast veel jonge dieren vooral oude en zieke dieren gedood. Dit houdt de populatie van hoefdieren binnen de perken en komt hun gezondheid ten goede.

Op plekken waar wolven leven is er minder vraat aan het jonge bos en krijgen stuiken de kans om op te groeien. “Waar de wolf jaagt, groeit het bos”, aldus een Duitse bosbeheerder

Wie is bang voor wie?

Over het algemeen negeren wolven de mens of ze vluchten er voor weg. Bij een afstand van 200 meter nemen ze vaak de benen of ze verstoppen zich goed. Wolven horen de mensen vaak al aankomen van grotere afstand.

Je hoeft niet weg te rennen voor een wolf, maar afstand houden is wel verstandig. Als een wolf zich in het nauw gedreven voelt dan kan het aanvallen ter verdediging.

 

Wolf in Drenthe

 

Sporen

Uitwerpselen

Keutels van wolven bevatten erg veel kalk, botresten en haren van hun prooidieren. Ze hebben een kleine draai aan het uiteinde en zijn vaak te vinden op centrale plekken binnen het leefgebied. Omdat wolven hun keutels gebruiken om hun territorium te markeren, laten ze die vaak achter op kruispunten, op kleine heuveltjes en op andere opvallende plekken.

Pootafdruk

De pootafdruk van een wolf lijkt op die van een hond, maar toch zijn er een paar verschillen. De pootafdruk van de wolf is meer ovaalvormig terwijl die van een hond rond is. Ook de achtertenen zitten wat verder naar achter bij een pootafdruk van de wolf.

Sporen Drentse Wolf

Sprookjes en spreekwoorden

Wolven in sprookjes en verhalen

Er zijn veel sprookjes en verhalen waar de wolf in voorkomt. Daarin is de wolf vrijwel altijd slecht en kwaadwillend. Hij wordt altijd gezien en benoemd als de 'grote boze wolf'.

- De wolf en de zeven geitje

- Donald Duck - Midas 'de grote boze wolf'

- De wolf en de drie biggetjes

- Roodkapje en de wolf

Roodkapje en de wolf

In spreekwoorden komt de wolf er evenmin goed vanaf.

- Een wolf in schaapskleren
  (= iemand die zich onschuldiger voordoet dan hij werkelijk is)
- Iemand voor de wolven gooien
  (= iemand in een moeilijke positie brengen)