Wolf terug na 150 jaar afwezigheid

 

Op 7 maart 2015 wordt Drenthe verrast met een bezoek van een wolf. Wolf in DrentheDeze wolf is de eerste wolf die in 150 jaar wordt waargenomen en vastgelegd. Van de waarneming van de wolf bij Duiven, enkele jaren terug, heeft men nooit met honderd procent zekerheid kunnen vaststellen of het om een echte wolf ging. Hiervoor was het beeldmateriaal te vaag. De dode wolf die in 2013 bij Luttelgeest aangetroffen werd, bleek daar te zijn neergelegd. Jan van der Aa is de eerste die het dier waarneemt en op de foto weet te zetten, mede door zijn oplettende dochter van 5 jaar. Dit gebeurde vlak bij Noord-Sleen.

Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland is het zeker 150 jaar geleden dat een wolf voor het laatst in het wild in ons land was. Linnartz noemt de terugkeer ‘heugelijk nieuws’.

DNA onderzoek

Door DNA-onderzoek is inmiddels vastgesteld dat de wolf die Drenthe bezocht afkomstig is van een roedel uit de omgeving van het Duitse Munster. Het is een jonge mannelijke wolf van nog geen jaar oud. Het is daarmee onomstotelijk vastgesteld dat het om een wilde wolf gaat.

In 5 dagen door Drenthe en GroningenWolf Drenthe Groningen 2015 6 11 maart

De wolf wordt daarna nog meerdere malen waargenomen in heel Drenthe voordat hij de provinciegrens met Groningen oversteekt. Na 5 dagen is de wolf de grens met Duitsland weer overgestoken. Naar schatting heeft de wolf ongeveer 150 tot 180 kilometer afgelegd op Nederlandse bodem.

Door de verschillende waarnemingen en vermelde tijden is de route die de wolf heeft afgelegd in kaart gebracht. 

Drentse wolf overreden in Duitsland

Op 15 april 2015 is de wolf doodgereden op een snelweg in het Noorden van Duitland. Zo eindigt de reis van de Drentse wolf.

 

RTV Drenthe nieuwsbericht op 7 maart 2015: "Wolf gesport langs N381 bij Noord-Sleen"

Videobeelden van de wolf

Bij Wezuperbrug wist D. Bonthuis uit Coevorden deze beelden te maken met haar mobiele telefoon.

Volledige route Drentse wolf

Vanaf Munster, waar hij geboren is, trok hij richting de Nederlandse grens. Na zijn reis door Drenthe en Groningen trekt hij Duitsland weer in. Hij zwerft tussen de Nederlandse grens en zijn geboorteplek, maar komt nooit meer in Munster.

Route Drentse Wolf