Mogelijk een wolf waargenomen in de omgeving Appelscha

wolf op de veluwe

Het wordt binnen drie weken helder of zich zaterdag daadwerkelijk een wolf heeft laten zien in Appelscha en omgeving. DNA-onderzoek moet dat uitwijzen.

Mocht het inderdaad om een wolf gaan dan zou het de eerste keer zijn dat er op Fries grondgebied zo’n beest wordt aangetroffen. In Groningen en Drenthe was dat eerder al het geval.

In verband met het DNA-onderzoek heeft Johan Wesselink van faunafonds BIJ12 zaterdag monsters af bij twee schapen die de nacht daarvoor waren doodgebeten in Boijl, dat zo’n beetje op de grens ligt met Drenthe bij Boschoord en Vledder.

Wesselink ging met een staafje langs de wondranden, omdat daar de meeste kans bestaat om DNA te vinden. Hij zegt dat de aangetroffen beetwonden afkomstig waren van ‘een hondachtige’. ,,Aan de hand van het bijtpatroon kunnen we een wolf niet uitsluiten’’, aldus Wesselink.

Geen vos

Dat het geen vos was, concludeerde de door de eigenaar van de schapen gealarmeerde jager Barry Mailly ook al. ,,Vorige week was dat wel het geval, toen had een vos een schaap gepakt dat in onmacht lag. Maar nu zag je veel grotere happen.’’

Zaterdag ontwaarde een vrouw uit Appelscha naar eigen zeggen een wolfachtige toen ze haar hond uitliet. Dat beest liep in De Maden, een gebied tussen Appelscha en Oosterwolde.

‘Maar nu zag je veel grotere happen’

In maart 2015 werd er in de provincie Groningen een wolf gespot. Daarna volgden meldingen uit Drenthe en Twente. ,,We zullen er steeds vaker mee te maken krijgen’’, zegt Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer.

Tijdelijke ‘fladdry’s’

In Europa zijn de laatste jaren geen aanvallen van wolven op mensen bekend. ,,Waarschuwingen om kinderen binnen te houden, zijn dan ook aperte onzin’’, vindt Pot. Wel lijkt het hem raadzaam dat schapenhouders tijdelijk ‘fladdry’s’ om een kampje plaatsen: een soort fladderende linten. ,,Dat schrikt wolven af.’’ Pot: ,,Het lijkt er wel sterk op dat het om een wolf gaat. Maar zeker weet je het pas als je DNA vindt.’’

Dat ligt nu in de vriezer van Wesselink. Dinsdag gaat het naar het hoofdkantoor van BIJ12 in Utrecht en daarna verder naar een researchcentrum van Wageningen Universiteit, Alterra. Het duurt dan nog een paar weken voor de uitslag bekend wordt.

Dode lammeren bij Dwingeloo

De waarneming zaterdag van een mogelijke wolf in het natuurgebied bij Appelscha en de dode schapen bij Boijl, passen bij het beeld van de melding van een een schapenhouder uit Dwingeloo, dat zijn schapen mogelijk door een wolf zijn aangevallen. Dwingeloo ligt hemelsbreed nauwelijks 15 kilometer verwijderd van Boijl.

In een twitterbericht maakt wijkagent Bas Slomp er melding van dat sinds vorige week woensdag een lam is verdwenen, een lam is verdronken, een lam is verwond en een lam is opgegeten. Ook hier is het kennis- en adviescentrum voor faunaschade, BIJ12-Faunafonds gewaarschuwd.

Bron: Dagblad van het Noorden