Drentse wolven vermist


Wolvin Naya, die op haar pad naar België ook door Drenthe liep, is vermoedelijk door stroperij om het leven gebracht. Dat meldt het Belgische Agentschap Natuur en Bos. Van drie andere wolven in Nederland ontbreekt ieder spoor, meldt de Zoogdiervereniging.

Van de zestien wolven die sinds maart 2015 in Nederland zijn gesignaleerd, zijn er drie spoorloos verdwenen. Het gaat om wolvin Janka, die dit voorjaar vlakbij Hooghalen schapen heeft aangevallen. Daarnaast om een mannelijke wolf, die in het voorjaar van 2018 ook in Drenthe zwierf en verschillende schapen aanviel. De derde wolf heeft (zover bekend) Drenthe niet aangedaan, hij is via de Betuwe, Gelderse dorpen en zelfs de A28 in Noord-Veluwe aangekomen. Van hen is onduidelijk waar ze zijn en of ze überhaupt nog leven.

Hasper maakt deel uit van Wolven in Nederland, hij monitort de wolven in Drenthe en gaat binnenkort ook op de Veluwe wolven monitoren. Ook hij heeft geen idee waar de drie vermiste wolven zijn: “Deze wolven zijn gewoon weg. Het hoeft niet zo te zijn dat er op ze gejaagd is. Veel wolven komen uit Duitsland, maken een rondje door Nederland en gaan dan weer terug. In Duitsland wordt zeker wel illegaal gejaagd, maar we kunnen de jagers niet de schuld geven. Het kan zijn dat de wolven onder de auto zijn gekomen, of dat ze gewond zijn geraakt bij een aanval op een prooi. Misschien lopen ze wel onopvallend over de Veluwe of door Drenthe.” (Bron: Rtv Drenthe)