Op verschillende plaatsen op de Veluwe, van ‘t Harde tot aan Arnhem, is de afgelopen week een wolf gezien. Op basis van foto’s hebben deskundigen bevestigd dat het echt om een wolf gaat.
Over de exacte locaties wordt verder niets bekendgemaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. “De wolf is gebaat bij rust”, zegt een woordvoerder van de provincie Gelderland. Het roofdier is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland.
Experts van Wolven in Nederland en het Duitse Lupus Institut hebben afbeeldingen gezien en zeggen dat het een wolf is. De waarnemingen zijn op verschillende plekken en door verschillende mensen gedaan. De provincie Gelderland heeft intussen het landelijke wolvenplan in werking gesteld. Vandaag is terreinbeheerders gevraagd naar waarnemingen, ook van sporen, uitwerpselen en beelden op camera’s.
Wolven voeden zich met wilde zwijnen en reeën, maar kunnen in sommige gevallen ook schapen en geiten opeten. Boeren worden gemaand hun vee goed in te rasteren, eventueel met een hek van schrikdraad. Terreinbeheerders op de Veluwe zijn op de hoogte gebracht door de provincie. De beheerders is gevraagd om te zoeken naar sporen van het dier in de vorm van bijvoorbeeld uitwerpselen of camerabeelden.
Het is de eerste keer dat een wolf is gezien op de Veluwe, zegt een woordvoerster van de provincie tegen NU.nl. “We zijn er erg blij mee, niet voor niets investeren we in meer ruimte voor de natuur. Het zou een mooie mijlpaal zijn als wolven zich zouden nestelen op de Veluwe, maar zover is het nu nog niet.” De provincie wil niet zeggen waar de wolf precies gezien is, “omdat we willen dat het dier met rust gelaten wordt”, aldus de woordvoerster.
Dit jaar al de derde, eerste wolf op de Veluwe
Het is dit jaar voor de derde keer dat een wolf met zekerheid gesignaleerd is in Nederland. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen. Ook de jaren daarvoor zijn wolven in Nederland waargenomen. In augustus 2016 poepte een wolf op klaarlichte dag op een veld nabij Beuningen, Overijssel en in maart 2015 zwierf door Drenthe en Groningen een wolf die in Duitsland al de bijnaam Wanderwolf had gekregen.
De terugkeer van wolven naar Nederland wordt gevoed door de Duitse wolvenpopulatie. Alleen al in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels. De nieuwste roedel bevindt zich nabij Barnstorf, op zo’n 90 kilometer van de Nederlandse grens.
Bron: www.nu.nl
Bron foto’s: provincie Gelderland